Categories:

De gemeente Sabou bood Zod Neere Burkina Faso in 1989 een terrein van 2500m2 in consignatie aan, om daar te kunnen starten met basis- en beroepsonderwijs voor kansarme jongeren. Sabou is een toeristisch centrum met een bijzonder meer waar de welbefaamde heilige krokodillen van Burkina Faso te vinden zijn. Daar worden al sinds het begin bij het Centrum Zod Neere bronzen beelden verkocht aan de toeristen.

In 1989 is een eenvoudig onderwijscentrum gebouwd, als onderdeel van het grotere “Centrum Zod Neere”,  voor 150 leerlingen in Sabou, Burkina Faso. Sinds 1998 ondersteunen Hans en Will Visser, oprichters van Zod Neere Nederland, dit beroepsonderwijscentrum.

Centrum Zod Neere bevat:
1. Een school van de tweede kans voor basis onderwijs
2. Een opleidingscentrum voor Afrikaans handwerk.
3. Tentoonstellingszaal
4. Grote zaal voor diverse doeleinden
5. Gebouwtjes met graanmolen
6. Waterput voor het centrum en de omliggende dorpen

School van de tweede kans

Hier volgen op dit moment 140 leerlingen tweede kans basisonderwijs. Dit betreffen kinderen, jongeren en jongvolwassenen die, om diverse redenen, uitgesloten zijn van het normale onderwijs. De opleiding wordt afgesloten met een staatsexamen.

Opleidingscentrum voor Afrikaans handwerk

Hier leert men de vervaardiging van bronzen beelden en voorwerpen, batik, weven, stof verven, leerbewerking, manden vlechten en zijn tevens opleidingen mogelijk tot timmerman, metselaar, automonteur, omgaan met en onderhoud van computers, het maken en herstellen van kleding, voor gezondheid, HIV / AIDS bestrijding en voor landbouw en veeteelt.


Computercentrum/lokaal

Iets buiten het centrum bevind zich een gebouw waar onder andere een computer lokaal ingericht is. De reden dat computer lessen gegeven worden buiten het centrum heeft te maken met de beschikbaarheid van een telefoonverbinding die gebruikt wordt voor de ADSL internet faciliteit. In dit lokaal leert men met computers om te gaan, tekstverwerken en computers te onderhouden.

Buiten de lestijden wordt deze locatie gebruikt als jongerencentrum waar regelmatig feesten worden gehouden en jongeren bijeenkomsten wordt gepland.
Het computer lokaal dient daarnaast als internet cafe voor de omliggende dorpen. Hierdoor worden er ook inkomsten gegenereerd.

Tentoonstellingszaal

Bestemd om de traditionele Afrikaanse kunst te tonen en te bevorderen, te verkopen, en zo fondsen te genereren.

Grote zaal

Te gebruiken door de vereniging Zod Neere Burkina Faso voor meerdere doeleinden voor jongeren en hun familie, voorlichtingsbijeenkomsten voor de verbetering van gezondheid ter bestrijding van HIV en Aids, malaria en andere ziekten verder voor culturele en educatieve bijeenkomsten en om de vrouwenemancipatie te bevorderen.

Waterput
Uiteraard behoort een gedegen watervoorziening ook aanwezig te zijn in dit centrum, waar de omliggende dorpen ook gebruik van kunnen maken.

Comments are closed